Yumurtacılara 98 milyon TL’lik ‘kartel’ cezası

Rekabet Kurulu, Mayıs 2022’de, yumurta sektörüne yönelik olarak fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlandığı iddialarıyla iki ayrı soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturmaların ilkinde toplam 34 yumurta üreticisi, ikincisinde ise 13 yumurta üreticisi birlik ve 12 yumurta üreticisi şirket incelendi. İlk soruşturmada 14 yumurta üreticisi uzlaşma talep ederek, ihlalin varlığını ve kapsamını kabul ettiğinden onların cezaları indirimli olarak uygulandı.

EN AĞIR İHLAL

Kurul, diğer üretici ve birlikler hakkında sözlü savunmalarının tamamlanmasının ardından 26 Ekim’de kararını verdi. İlk soruşturmada toplam 26 teşebbüsün yumurta fiyatlarını birlikte belirlediği ve yumurta satışı yapılan bölgeleri paylaştığı tespit edildi. Kurul, bu davranışların Rekabet Hukuku’nda en ağır ihlal olarak nitelenen ‘kartel’ niteliği taşıdığı kanaatine vardı. Karara ilişkin dün yapılan açıklamada, özetle şöyle denildi:

“İkinci soruşturmada yumurta üreticisi birliklerinin yumurta fiyatını tespit ettikleri ve yumurta arz miktarını kısıtladıkları saptanmıştır. Soruşturma tarafı olan teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin bu davranışları Rekabet Kanunu’nun teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve teşebbüs birliklerinin rekabeti sınırlayıcı kararlarını, eylemlerini yasaklayan dördüncü maddesi kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle yapılan soruşturmalar neticesinde, Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal ettiği tespit edilen taraflara toplam yaklaşık 98 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x