Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Türkiye’de Altın Sertifikaları Değer Kazanmaya Devam Ediyor

Yatırımcıların Türkiye’de altına olan yoğun ilgisi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarının değerini zirveye taşıdı.

Altın sertifikaları, temsil ettikleri 0,01 gramlık fiziki altınla karşılaştırıldığında yüzde 21 oranında primli işlem görüyor. Bu fiyat farkı, özellikle mart ayından bu yana artan küresel ticaret gerilimleri ve yükselen altın fiyatlarıyla birlikte yatırımcıların bu sertifikalara yönelmesi sonucu oluştu.

Dijital İmkânlar ve Vergi Avantajı Yatırımcıların Dikkatini Çekiyor

Altın sertifikaları; mobil uygulamalar üzerinden kolay erişim sağlaması, düşük işlem maliyetleri ve sunduğu vergi avantajlarıyla yatırımcıların ilgisini çekiyor. Ayrıca fiziki altına dönüştürülebilme imkânı, güvenli liman arayışındaki bireyler için de cazip bir seçenek oluşturuyor.

Metals Focus Ltd. danışmanı Çağdaş Küçükemiroğlu, mevcut fiyat farkının kalıcı olmayabileceğine dikkat çekerek, “Bu talep, daha çok borsa üzerinden işlem yapan spekülatif yatırımcıları yansıtıyor, gerçek fiziki talebi ifade etmiyor” dedi.

Türkiye Altın Tüketiminde Dünyada Önde

Türkiye, altın tüketimi açısından dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Yerli üretimin ihtiyacı karşılayamadığı durumlarda ithalat devreye girerken, Merkez Bankası’nın da bu altınlar üzerinde öncelikli alım hakkı bulunuyor.

2022 yılında piyasaya sunulan altın sertifikaları, bireylerin yastık altı birikimlerini finansal sisteme kazandırmak amacıyla devlet tarafından hayata geçirilmişti. Bu sertifikalar, geleneksel pazarlar yerine daha çok dijital yatırımcılara hitap etmeyi hedefliyor.

Related Posts

‘TÜGİAD Çin’de işi kolaylaştıracak’

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) yurt dışındaki ilk şubesini Pekin’de açtı. Türk iş insanlarına Çin pazarına girişte destek verecek TÜGİAD China Center’in açılışına G20 ülkelerinin önde gelen gençlik örgütlerinin başkan ve yöneticileri de katılarak destek verdi.

Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli

Merkez Bankası, Nisan 2025’e ilişkin sektörel enflasyon beklentilerini yayımladı. Piyasa ve reel sektör enflasyon tahminlerini yukarı çekerken, halkın beklentisi ise yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Deprem fırsatçıları yine iş başında! Satılık ve kiralık fiyatlara sıkı takip

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik şiddetli deprem sonrası fırsatçılar yine harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul depremi sonrası kiralık ve satılık ilanlarda yaşanan fiyat artışlarına karşı cezaların uygulanacağını duyurdu. Özellikle bu süreçte vatandaşlar İstanbul dışına harekete geçti. Peki hangi bölgelere talep oldu? İşte detaylar…

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

Merkez Bankası’nın rezervleri aralıksız 5 haftadır geriliyor

TCMB’nin son verilerine göre, net uluslararası rezervler 243 milyon dolar azalarak 38,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıklarında düşüş yaşanırken, altın rezervleri artış gösterdi. Döviz yükümlülükleri ise artmaya devam ediyor.

Altın fiyatlarında sert düştü: Yatırımcılar ne beklemeli?

Altın fiyatlarında yaşanan büyük düşüş, yatırımcıların dikkatini çekti. Analistler, bu düşüşün geçici olabileceğini ve altın piyasasında daha fazla hareketliliğin yaşanabileceğini belirtiyor. Kritik seviyeler ise altın fiyatlarının geleceğini şekillendirecek gibi görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir