“Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı”

Kolesterol Düşürücü Tedavide Kişiselleştirilmiş Yaklaşım Önemli!

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Esen, kolesterol tedavisinde kişiselleştirilmiş yaklaşımın önemine vurgu yaparak, kolesterol düşürücü ilaçların damar sertliğine bağlı olayları yüzde 25 oranında azalttığını belirtti. Kolesterol yüksekliği özellikle kalp krizi, inme ve ani ölüm riskini artırabilir. Bu nedenle, kolesterol değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve tedavi planlamasının bireysel risklere göre yapılması gerekmektedir.

Herkesin Kolesterol ve Kalp-Damar Riski Farklıdır!

Prof. Dr. Esen, herkes için aynı tedavinin uygulanmasının artık geçerli olmadığını vurgulayarak, bireylerin sosyal hayatları ve psikososyal durumlarının da kolesterol risklerini etkilediğini belirtti. İlaç tedavisinin yanı sıra sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetiminin de önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Esen, her bireyin kalp-damar riski ve kolesterol seviyesinin farklı olduğunu vurguladı.

“Kolesterol Yüksekliği Her Yaşta Görülebilir!”

Prof. Dr. Esen, toplumda kolesterolle ilgili yanlış bilinen bazı konulara da değinerek, kolesterol yüksekliğinin sadece yaşlılarda görüldüğü yanılgısını düzeltti. Beslenmenin toplam kolesterol seviyesine katkısının sadece yüzde 15-20 olduğunu belirten Prof. Dr. Esen, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinin sigara, yüksek tansiyon gibi diğer etkenlerle de ilişkili olduğunu söyledi. Sağlık planlamasında bütüncül bir yaklaşımın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Esen, kolesterol düşürücü ilaçların da doktor kontrolünde ve düzenli takip altında kullanılması gerektiğini ifade etti.

“Kalp Krizine Karşı Emniyet Kemeri: Kolesterol Düşürücü İlaçlar”

Prof. Dr. Esen, kolesterol düşürücü ilaçları ‘kalp krizine karşı emniyet kemeri’ olarak tanımlayarak, bu ilaçların kalp krizi riskini azalttığını ve yaşam kalitesini artırdığını belirtti. Ancak, ilaçların yan etkileri konusunda da dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Esen, bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı. Her ilacın yan etkileri olabileceği gibi, kolesterol düşürücü ilaçların da kas ağrıları, karaciğer enzimlerinde yükselme gibi yan etkilere neden olabileceğine değindi.


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi


Related Posts

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir