İsrail’den Gazze için ‘topyekûn abluka’ kararı

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ operasyonuyla başlayan İsrail-Filistin çatışması 3’üncü gününde devam ediyor.

Reuters’ın aktardığına göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bir açıklama yaparak Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ne ‘topyekûn abluka’ uygulayacaklarını, ablukanın Gazze’ye gıda ve akaryakıt girişlerine yasak getirilmesini de kapsayacağını bildirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari de basına yaptığı açıklamada, İsrail içinde IDF birlikleri ile Hamas arasında devam eden bir çatışma olmadığını, IDF’nin Gazze Şeridi etrafındaki tüm bölgelerde kontrolü yeniden sağladığını söyledi.

KASSAM TUGAYLARI: BEN GURION’A HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları da Telegram’dan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in, Gazze’de sivillere yönelik saldırılarının devam etmesine cevap olarak, Ben Gurion Havalimanı’na roket saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Açıklamada ayrıca ‘Aksa Tufanı’ kapsamında Askalan kentine de 100 roket atıldığı ifade edildi. Öte yandan, İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine yönelik hava saldırıları da gece boyunca devam etti. Hava saldırılarında 24 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail Havalimanları Kurumu ise pazartesi günü yaptığı açıklamada Ben Gurion Havalimanı’na yönelik saldırının havalimanında herhangi bir etkiye yol açmadığını söyledi.

İSRAİL: BİR GECEDE 500’DEN FAZLA HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ

İsrail ordusundan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada da gece boyunca Gazze Şeridi’ne 500’den fazla hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Açıklamada, “Gece savaş uçakları, helikopterler, hava araçları ve topçu güçleri, Gazze Şeridi’nde Hamas ve İslami Cihad’a ait 500’den fazla noktayı hedef aldı” ifadeleri kullanıldı. Filistinli grupların bazı yetkilileri yaşadığı gerekçesiyle birkaç yüksek katlı konuta da hava saldırısı düzenlendiği aktarılan açıklamada, Beyt Hanun bölgesinde üç tünelin hedef alındığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının süreceğine dikkat çekildi.

ÇATIŞMALARDA EN AZ 1100 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail’den yapılan açıklamaya göre, üçüncü gününde devam eden çatılmalarda 700 İsrailli hayatını kaybetti. İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ise ölü sayısı 500’e yaklaştı. Bölgedeki can kayıpları hakkında yazılı bir açıklama yapan Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in düzenlediği saldırılarda en az 493 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 751 Filistinlinin yaralandığını duyurdu.

İSRAİL: 73 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail ordusu, Hamas ile devam eden çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerle ilgili de açıklama yaptı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi günü başlayan saldırılarında bugüne kadar 73 İsrail askerinin öldüğü, hayatını kaybeden 16 İsrail askerinin daha kimlik bilgilerinin aileleri ve kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi. İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, toplam 57 askerinin öldüğünü duyurmuştu.

İSRAİL ORDUSU YANLIŞLIKLA KENDİ ASKERLERİNE ATEŞ AÇTI: 4 YARALI

Öte yandan, İsrail, Lübnan sınırı yakınındaki Celil Garbi bölgesinde bulunan askerlerinin yanlışlıkla kendi askerlerine ateş açması sonucu dört yaralı olduğunu duyurdu. İsrail resmi haber ajansı KAN’ın ordu sözcüsüne dayandırdığı habere göre, Celil Garbi yakınındaki bir Yahudi yerleşim yerinde görev yapan İsrail güçleri, kontrol noktasına hızlıca yaklaşan araca ateş açtı. Askeri aracın içindekilerin İsrail ordusuna bağlı askerler olduğu anlaşıldı. Hafif yaralanan İsrail askerleri tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

İsrail pazar günü, Hizbullah örgütünün Şeba Çiftlikleri bölgesine kurduğu bir çadırı silahlı insansız hava aracıyla bombalamıştı. Yine İsrail merkezli Yediot Ahronot’un haberine göre, pazar günü İsrail güçleri Gazze sınırı yakınındaki Aşdod kentinde bir araca ateş açtı. İsrail güçlerinin dur ihtarına uymayan ve Gazze yakınlarından İsrail’in orta kesimlerine doğru gitmek isteyen araçta öldürülen kişinin İsrail vatandaşı olduğu ortaya çıktı.

KASSAM TUGAYLARI: YENİ BİR GRUP İSRAİLLİYİ ESİR ALDIK

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas’a bağlı El-Aksa TV’de yayımlanan konuşmasında, Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerinden yeni bir grup İsrailliyi esir aldığını duyurdu. Ebu Ubeyde, ‘Tugay’a bağlı savaşçıların yeni bir grup İsrailliyi esir alıp Gazze Şeridi’ne geçirmeyi başardığını’ söyledi. Kassam Tugayları üyelerinin, esir aldıkları İsraillilerin bazılarının İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü belgelediğini iddia eden Ebu Ubeyde, esirlerin sayısına ilişkin bilgi vermedi.

Kassam güçlerinin hala İsrail’de bulunduğunu, bazı şehir ve Yahudi yerleşim yerlerinde çatıştığını belirten Ebu Ubeyde, Gazze’nin kuzeyindeki Mav’kiim Yahudi yerleşim bölgesinde şiddetli çatışmalara girdiklerini, İsrail saflarında çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu iddia etti. Ebu Ubeyde, Kassam’a bağlı silahlı güçlerin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Sofo bölgesinde konuşlandığını ve İsrail güçleriyle çatışmalarının sürdüğünü bildirdi. İsrail makamlarından Hamas tarafından ele geçirildiği belirtilen yeni esirlere ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

WSJ: İRAN HAMAS SALDIRISININ PLANLANMASINA YARDIM ETTİ

Öte yandan, ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İran İslami Devrim Muhafızları Ordusu’nun 2 Ekim Pazartesi günü Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki bir toplantıda Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısına yeşil ışık yaktığını iddia etti. Summer Said’in Hamas ve Lübnan Hizbullahı’nın üst düzey yetkililerine dayandırdığı haberine göre, İranlı güvenlik yetkilileri, ağustos ayından bu yana İsrail’e havadan, karadan ve denizden düzenlenecek saldırının planlanması için Hamas ile birlikte çalışıyordu.

İddiaya göre, Kassam Tugayları’nın operasyonun detayları, Beyrut’ta düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu yetkilileri ile aralarından Hamas’ın da olduğu, İran tarafından desteklenen dört grubun temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda şekillenmişti.

İRAN İDDİALARI REDDETTİ

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu ise Hamas militanlarının İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya ‘dahil olmadığını’ söyledi. Reuters’a göre, misyon pazar günü yaptığı açıklamada, “Filistin’e kararlı bir şekilde destek veriyoruz; ancak Filistin’in cevabında rolümüz yok, zaten yalnızca Filistin’in kendisi tarafından üstleniliyor” dedi. Hamas sözcüsü Gazi Hamad BBC’ye yaptığı açıklamada Hamas’ın İsrail’e yönelik şafak operasyonu için İran’dan doğrudan destek aldığını söylemişti. Hamas diğer ülkelerin de Hamas’a yardım ettiğini kaydetmiş, ancak bu ülkelerin isimlerini belirtmemişti.

İran’ın üst düzey liderleri de Hamas militanlarının cumartesi günü İsrail’in güneyine düzenlediği saldırıya desteklerini yinelemişti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan pazar günü attığı bir twit’te saldırıyı ‘yıllardır süren cinayetlere ve suçlara meşru bir yanıt’ olarak nitelendirmişti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de Wana Haber Ajansı tarafından paylaşılan ve televizyonda yayınlanan bir konuşmasında bunu, ‘Filistinli askerler (ve) tüm Filistinli gruplar’ için bir ‘zafer’ olarak nitelemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazar günü CNN’e yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin ‘bu saldırıyı İran’ın yönettiğine veya arkasında olduğuna dair henüz bir kanıt görmediğini’ söyledi.

İRAN VE IRAK’TAN İİT’YE ‘ACİL TOPLANTI’ ÇAĞRISI

Irak ve İran, Filistin’deki durumu görüşmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bakanlarına acil toplantı çağrısında bulundu. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, yaptığı açıklamada, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in İranlı mevkidaşı Hüseyin Emirabdullahiyan ile telefonda Filistin’deki gelişmeleri görüştü. Irak’ın Filistin meselesine karşı tutumunun değişmediği ve Filistin halkının sorunlarının çözümünden yana olduğunu belirten Sözcü Sahaf, “Suç ve adaletsizlik bu hakları kalıcı barış içinde elde edemez” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani de, Tahran yönetiminin acil toplantı talebinde bulunduğunu doğruladı.

BMGK, ÇATIŞMAYI GÖRÜŞTÜ: ABD’NİN KINAMA TALEBİNE DESTEK ÇIKMADI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün Kassam Tugayları’nın saldırısıyla başlayan çatışmaları görüştü. Basına kapalı yapılan toplantının ardından, temsilciler gazetecilere açıklamalarda bulundu. ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, toplantıda Hamas’ın saldırılarının birçok üye tarafından kınandığını ancak tüm Konsey üyelerinin bu kınamaya destek vermediğini kaydetti.

Wood, ABD’nin toplantıdaki odak noktasının Hamas’ın kınanması olduğunu belirterek Hamas’ın bir an önce ‘İsrail halkına yönelik terör saldırılarını durdurması’ gerektiğini vurguladı. İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözümün önemli olup olmadığının sorulması üzerine Wood, “Bunun için zaman olacak. Şu anda rehin almalar ve Hamas’ın saldırılarıyla başa çıkmak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise ABD’nin toplantı esnasında Rusya’nın saldırıları kınamadığını ima ettiğini belirterek “Bu doğru değil. Biz sivillere yönelik tüm saldırıları kınıyoruz” ifadesini kullandı. Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jung da doğrudan Hamas’ı kınamazken, Pekin’in sivillere yönelik tüm saldırıları kınadığını belirtti. (DIŞ HABERLER)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir