İftar ve sahurda yapılan bu hatalar kalp krizini tetikliyor!

Doç. Dr. Ceyhun: Doğu Anadolu’da Beslenme Alışkanlıkları Kalp Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun, Doğu Anadolu ve özellikle Erzurum’da et ve ürünlerinin fazla tüketilmesinin Akdeniz ve Ege bölgelerine göre damar tıkanıklığı, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların daha sık görülmesine neden olduğunu belirtti.

Hipertansiyon, damar tıkanıklığı, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler hastalıklara sahip olanların kolesterol ve tuzdan uzak durmaları gerektiğini vurgulayan Ceyhun, Ramazan ayının açlık konusunda olumlu etkilere sahip olduğunu ancak metabolizmanın buna alıştırılması gerektiğini söyledi. Ani açlık ve ramazanın ilk gününde kan şekeri düşüklüğünün kardiyovasküler sistem üzerinde olası kalp krizine neden olabileceğini belirten Ceyhun, vücudun açlıkla başa çıkabilmesi için ramazan öncesinde hazırlık yapılmasını önerdi.

Ceyhun, kalp damar tıkanıklığı olanların çoğunun diyabet ve şeker hastaları olduğunu ifade ederek, ramazanın ilk 10 gününde kıyma ve kadayıf dolması gibi yüksek kalorili ve lipit içerikli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, uzun süreli açlık sonrasında ani kan şekeri ve yağ metabolitlerinin kalbe zarar verebileceğini aktardı.

Kalp sağlığı için öğünlerin iftar ve sahur arasına yayılmasının daha faydalı olduğunu dile getiren Ceyhun, kalp yetmezliği olanların oruç tutmamaları gerektiğini de belirtti.

Kalp Yetmezliği Olanlara Oruç Önerilmiyor

Ceyhun, baypas veya stent uygulanan, tansiyonu yüksek olan ve anjiyo geçiren kişilerin oruç tutup tutamayacaklarını sıkça sorduklarını ve kalp yetmezliği yaşayan hastaların oruç tutmamaları gerektiğini dile getirdi. Kalp yetmezliği olmayan ve son 1 ay içinde kalp krizi geçirmeyen kişilerin ise oruç tutmalarında bir sakınca olmadığını belirten Ceyhun, vücudun adaptasyonunun sağlandığı takdirde oruç tutmanın kalp sağlığı açısından faydalı olduğunu ifade etti.

“Kalp Krizleri Ramazan’da İftar ya da Sahurdan Sonra Meydana Geliyor”

İftarda kontrolsüz beslenmenin kalp krizini tetikleyebileceğini vurgulayan Ceyhun, uzun süren açlığın ardından yapılan aşırı tüketimin ani kan şekeri yükselmesi ve lipit profilinin bozulmasıyla kardiyovasküler risklere yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle iftar saatlerinde dikkatli ve kontrollü beslenmenin önemli olduğunu vurgulayan Ceyhun, özellikle ramazanın ilk 10 günü sonrasında vücudun konuya adaptasyon sağladığını ve kalp krizlerinin genellikle iftar ya da sahur sonrasında meydana geldiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

Deprem travmasının sessiz etkisi: Çocuklarda gerileme gözlenebilir

Prof. Dr. Zeynep Şimşek, deprem gibi travmatik süreçlerin ardından bazı çocuklarda duygusal ve davranışsal gerilemeler görülebileceğini, bu durumun geçici olduğunu belirtti.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Eşini Burun Ameliyatında Kaybetti

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ve eşini burun ameliyatında kaybeden Faruk Eraslan ortak basın açıklaması yaptı. 

Yenidoğan Çetesi Davasında Başhemşire Savunma Yaptı

Yenidoğan Çetesi davasında Medilife Hastanesi Başhemşiresi savunma yaptı “Hastane yönetimi bizden hasta bulmamızı istiyordu” “Başhemşire olmama rağmen hastanenin yenidoğan ünitesine müdahale edemiyorum çünkü orası bir işletmeye bağlı ve o şekilde …