Elektrikli otomobil fiyatları neden durdurulamaz bir şekilde düşüyor?

Elektrikli Araç Fiyatlarının Düşüşü: İşte Sebepleri

Ancak sebepler biraz daha karmaşık…

Anasayfa

1) Pil Maliyetleri Düşüyor

Gelecek yıl pil fiyatlarının 2023’e kıyasla %50 düşebileceği öngörülüyor. Lityum-iyon piller, her zaman elektrikli araç üretiminin en önemli maliyetlerinden biri olmuştur. Bloomberg’in yıllık araştırmasına göre maliyetlerin 2023 yılına kadar %20 düşmesi bekleniyor. Bu, lityum-iyon pil fiyatlarında son yedi yılın en büyük düşüşü demek. Bu durum, elektrikli ve içten yanmalı motorlu araçlar arasında benzer fiyatlara ulaşma konusunda önemli bir adım.

Çin’in liderliğindeki küresel pil üretim kapasitesindeki artış, maliyetlerdeki düşüşte etkili. Ülkenin yakın gelecekte küresel talebin %92’sini karşılaması bekleniyor. Goldman Sachs Research, pil fiyatlarının gelecek yıl %50 düşebileceğini öngörüyor.

2) Ucuz Çin Elektrikli Araçlarının Satışlarında Büyüme

2023 yılı itibarıyla Çin’de satılan elektrikli otomobillerin beşte üçü, içten yanmalı motorlu modellerden daha ucuzdu. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, 2022-2023 yılları arasında Avrupa’da satılan elektrikli araçlar, pil fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen konvansiyonel otomobillere göre %40 daha pahalıydı.

Rekabet arttıkça fiyatlar düşer. Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi olan BYD, Tesla’yı 97,7 milyar dolarlık otomobil satışı ile geride bıraktı.

3) Elektrikli Otomobillerin Daha Fazla Bulunması

Arz arttıkça fiyatlar düşer. Yeni elektrikli otomobil modellerinin piyasaya sürülmesi, fiyatları daha da düşürecek. Her geçen gün daha fazla elektrikli araç modeli piyasada yer alıyor. Bazı üreticiler ürün gamını elektriklendirme yolunda ilerlerken, Avrupa’daki sıfır emisyonlu araç hedefleri de etkili olmaya devam ediyor.

Related Posts

Konya’nın tarım devi iflas etti

Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Ereğli Bereket Tarım, konkordato talebinin mahkemece reddedilmesinin ardından iflas etti.

Bakan Şimşek’in 2 haftalık ajandası dolu: Avrupa’da yatırımcılarla görüşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında Brüksel ve Londra’da kritik temaslarda bulunacak. Türkiye ekonomisinin görünümünü uluslararası yatırımcılara anlatacak olan Şimşek, yabancı sermaye akışını artırmayı ve Türkiye’ye duyulan güveni güçlendirmeyi hedefliyor.

TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi, martta aylık bazda yüzde 1,3 azalışla 99’a gerildi.

Her 10 otomobilden 6’sı yurt dışına gönderildi

OYAK Renault ve TOFAŞ’ın fabrikalarının bulunduğu Bursa’da, yılın ilk 3 ayında günlük üretilen 1206 otomobilden 731’i ihraç edildi.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

‘TÜGİAD Çin’de işi kolaylaştıracak’

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) yurt dışındaki ilk şubesini Pekin’de açtı. Türk iş insanlarına Çin pazarına girişte destek verecek TÜGİAD China Center’in açılışına G20 ülkelerinin önde gelen gençlik örgütlerinin başkan ve yöneticileri de katılarak destek verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir