“Bronşiolit 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor”

2 Yaş Altı Çocuklarda Bronşiolit Riski Artıyor: Uzmanlardan Uyarı!

Kış aylarında artan viral enfeksiyonlar, özellikle 2 yaş altı çocuklarda bronşiolit riskini artırıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, solunum zorluğu, morarma ve yüksek ateş gibi belirtilere neden olan bronşiolit konusunda aileleri uyardı. RSV ve Influenza gibi virüslerin bronşiolit ataklarını tetiklediğini belirten Prof. Dr. Güzel, “Bronşiolit, özellikle 2 yaş altı çocuklarda, 6 aydan küçük bebeklerde daha şiddetli seyrediyor. Risk grubunda prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar bulunuyor.” dedi.

Havalar soğudukça, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları hızla artıyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda sıkça görülen bronşiolit, önemli bir sağlık sorununa dönüşebilir. Viral enfeksiyonlar sonucu gelişen bronşiolit, nefes darlığı, öksürük ve morarma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, hastalığın kış aylarında sık görüldüğünü ve erken müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bronşiolitin genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığını belirten Prof. Dr. Güzel, “Burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilerle başlayan bronşiolit, alt solunum yollarına indiğinde çocuklarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.” diyerek şunları ekliyor: “Bronşiolit, özellikle 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha şiddetli seyreder. Prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar risk altındadır.”

“Beslenmeye Dikkat Ederek Hastalık Riskini Azaltabilirsiniz”

Prof. Dr. Güzel, “Eğer çocuğunuzda öksürük, burun akıntısı sonrası nefes alma zorluğu, morarma, 38 derecenin üzerinde ateş, beslenme sorunları veya hışıltılı solunum gibi belirtiler varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Hastalığın ilerlemesini önlemek için çocukların beslenmesine dikkat etmek ve ortamın nemlendirilmesi önemlidir.” şeklinde uyarıda bulunuyor.

“Bronşiolit Atakları Evde Tedavi Edilebilir”

Bronşiolitten korunmak için aşıların önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, özellikle risk grubundaki çocukların influenza ve RSV aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtiyor. Bronşiolit atakları durumunda genellikle evde tedavinin yeterli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güzel, “Ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebilir. Tedavi sürecinde oksijen desteği, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü önemlidir.” diyerek ekliyor. (DHA)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Related Posts

Sadece 5 tanesi kabızlığı bitiriyor! Bu kuruyemiş bağırsakları jet gibi çalıştırıyor

Kabızlık, birçok kişinin sessizce mücadele ettiği ama günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen yaygın bir sorun. Müshil kullanmadan, doğal yollarla çözüm arayanlar için ise etkili ve kolay bir alternatif var. Üstelik sadece 5 tanesini yemek yeterli!

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.

vozolcenter.com