Antalya’da Deprem Uyarısı: Yapılar Ne Kadar Güvenli?
Geçtiğimiz hafta Antalya’da meydana gelen iki orta şiddetli deprem, kentin deprem hazırlığının yetersiz olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlara göre, Antalya’nın yapısal durumu acil önlemler gerektiriyor ve birçok bölge yüksek risk altında.
Son bir haftada Antalya’da yaşanan yaklaşık 5 büyüklüğündeki depremler, şehrin zemin ve yapı stokuna dikkatleri çekti. Kent, dört ana fay hattı üzerinde bulunuyor ve bu fay hatları 7 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabileceği uyarısında bulunan deprem uzmanları, yapıların dayanıklılığının ciddi şekilde sorgulanması gerektiğini belirtiyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Deprem Master Planı’nın kentin daha güvenli hale gelmesi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Karancı, tarım arazileri üzerine inşa edilen yapıların büyük risk oluşturduğunu ve bu tür yapıların hiçbir şekilde inşa edilmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Antalya’da hala birçok ilçe belediyesinde jeoloji mühendisi çalıştırılmadığını da sözlerine ekledi.
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Soner Akdoğan ise 2000 yılından önce inşa edilen yapıların büyük risk taşıdığını, bazılarının ise deprem olmadan dahi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük ise denizdeki fay hattının aktif olduğunu ve mevcut yapı stokları için net bir deprem stratejisinin olmadığını ifade etti. Yörük, Konyaaltı bölgesindeki dere yataklarının yeniden incelenmesi gerektiğini ve ciddi kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinin şart olduğunu söyledi.
TÜİK’in son verilerine göre, Antalya’da kullanım izni almış 323 bin 564 bina bulunuyor ve bunların yarısından fazlası son 15 yılda inşa edilmiş. Ancak, şehrin yaklaşık yüzde 12’si 50 yıl ve üzeri eski yapılarla dolu, bu da deprem anında ciddi riskler taşıyor.