Antalya için deprem uyarısı; yapılar ne kadar güvenli?

Antalya’da Deprem Uyarısı: Yapılar Ne Kadar Güvenli?

Geçtiğimiz hafta Antalya’da meydana gelen iki orta şiddetli deprem, kentin deprem hazırlığının yetersiz olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlara göre, Antalya’nın yapısal durumu acil önlemler gerektiriyor ve birçok bölge yüksek risk altında.

Son bir haftada Antalya’da yaşanan yaklaşık 5 büyüklüğündeki depremler, şehrin zemin ve yapı stokuna dikkatleri çekti. Kent, dört ana fay hattı üzerinde bulunuyor ve bu fay hatları 7 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabileceği uyarısında bulunan deprem uzmanları, yapıların dayanıklılığının ciddi şekilde sorgulanması gerektiğini belirtiyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Deprem Master Planı’nın kentin daha güvenli hale gelmesi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Karancı, tarım arazileri üzerine inşa edilen yapıların büyük risk oluşturduğunu ve bu tür yapıların hiçbir şekilde inşa edilmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Antalya’da hala birçok ilçe belediyesinde jeoloji mühendisi çalıştırılmadığını da sözlerine ekledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Soner Akdoğan ise 2000 yılından önce inşa edilen yapıların büyük risk taşıdığını, bazılarının ise deprem olmadan dahi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük ise denizdeki fay hattının aktif olduğunu ve mevcut yapı stokları için net bir deprem stratejisinin olmadığını ifade etti. Yörük, Konyaaltı bölgesindeki dere yataklarının yeniden incelenmesi gerektiğini ve ciddi kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinin şart olduğunu söyledi.

TÜİK’in son verilerine göre, Antalya’da kullanım izni almış 323 bin 564 bina bulunuyor ve bunların yarısından fazlası son 15 yılda inşa edilmiş. Ancak, şehrin yaklaşık yüzde 12’si 50 yıl ve üzeri eski yapılarla dolu, bu da deprem anında ciddi riskler taşıyor.

Related Posts

Ukrayna Parlamentosu, ABD ile ekonomik ortaklık anlaşmasını onayladı

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, 1 Mayıs’ta imzalanan ikili ekonomik ortaklık anlaşmasının parlamentoda oy çoğunluğuyla kabul edildiğini duyurdu. Söz konusu anlaşma, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini öngörüyor.

Ünlü atıştırmalığın üretimi durduruldu: ”Elinde olan iade etsin”

ABD’de birçok kişinin severek tükettiği bir atıştırmalık karışımı, alerji riski nedeniyle geri çağrıldı. Yetkililer, elinde bu ürünlerden bulunan tüketicilere ürünü iade edebileceklerini duyurdu.

Son dakika… Büyükçekmece Belediyesi’ne soruşturma

Son dakika… İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Büyükçekmece Belediyesi’ne yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Vatikan’da yapılan ikinci ve üçüncü tur oylamada Papa seçilemedi

Konklav’a öğleden sonraki oylamalarla devam edilecek

İnternetten aldığı 85 yıllık biletle giriş yaptı

Japonya’da tarihe tanıklık eden sıra dışı bir olay yaşandı. Bir genç, 85 yıl önce İkinci Dünya Savaşı nedeniyle ertelenen fuara internetten aldığı 85 yıllık biletle giriş yaptı.

Google yetkililerinden Meclis’te kritik sunum

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, bugün Google yetkililerini ağırlayarak şirketin algoritma değişiklikleri ve dijital telif konularındaki politikalarını değerlendirecek. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, toplantıda Google’ın son dönemdeki uygulamalarının medya ekosistemi üzerindeki etkilerinin ele alınacağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir