Soğuk algınlığı sandınız ama kalbiniz risk altında olabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Semra Topcu, nfluenza (grip) virüsü gibi viral enfeksiyonların bazı riskli hasta gruplarında kalbi yorup zayıf düşürebileceğini ve kalp kası iltihabi hastalığına yol açabildiğini söyledi.

Kış mevsimi dolayısıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarının geçiştirilmemesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Topcu, “Kalp kası iltihaplanması genellikle, İnfluenza (grip) virüsü, COVID-19 (SARS-CoV-2) Coxsackie B virüsü, Epstein-Barr virüsü (EBV), Herpes virüsü ve HIV virüsü gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Elbette hastalığın başka etmenleri de var. Bazı otoimmün hastalıklar, bakteriyel enfeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçlar (kemoterapi ilaçları, bazı antibiyotikler gibi) da miyokarditin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu noktada önemli olan şey, basit bir enfeksiyon gibi görmeden sağlığınızı ciddiye almanızdır. Kış nedeniyle daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu oluyoruz. Özellikle, İnfluenza virüsündeki vaka artışı biz uzmanları tedirgin ediyor. Hastalık sürecinde bazı özel hasta gruplarında kalp kasları etkilenebiliyor ve bazen geçici bazen de kalıcı olarak kalp kaslarında işlev kaybı olabiliyor. Hastaların muhakkak kalp sağlıklarını da bu çerçevede özen göstermelerini bekliyoruz” diye konuştu.

‘BAZI OTOİMMÜN HASTALIKLAR, KALP KASI İLTİHABINA NEDEN OLABİLİR’

Bazı otoimmün hastalıklarının da kalp kası iltihabına neden olduğunu söyleyen Topcu, “Bağışıklık sistemi viral enfeksiyon ya da bazı tetikleyiciler varlığında gereğinden fazla aktifleşerek kendi vücut hücrelerine de saldırabiliyor, miyokardit bu durumlardan biridir. Bağışıklık sisteminin uygunsuz şekilde kendi dokularına karşı ürettiği antikorlarla iltihaba neden olmak suretiyle kendi vücuduna zarar verdiği Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalığı, eklem iltihabının sık görülen formlarından romatoid artrit, akciğer ve lenf düğümleri başta olmak üzere göz, cilt ve kalp gibi vücudun herhangi bir yerinde bağışıklık sistemindeki küçük inflamatuar hücre kümelerinin büyümesiyle ortaya çıkan Sarkoidoz gibi hastalıklar kalp kasına etkisi olan hastalıklardır. Bu hastalıklar da bağışıklık hücreleri kendi kalp kası hücresinin de antijen gibi algılayarak ona karşı antikor oluşturup kalp kasını hasarlandırabilir” dedi.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLAN KİŞİLERİ DAHA AĞIR ŞEKİLDE ETKİLİYOR’

Miyokarditin, kalp yetmezliği gibi ciddi durumlara sebebiyet verebileceğini söyleyen Doç. Dr. Topcu, “Viral enfeksiyonların seyri sırasında olağandışı göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çabuk yorulma, nabızda değişkenlik ve bayılma gibi durumlar varsa miyokardit açısından dikkatli olunmalı ve kardiyoloji başvurusunda bulunmalıyız. Miyokardit belirtileri bazı hastalarda silik olabilirken bazı hastalarda kalp yetersizliği benzeri bir tablo ile karşımıza gelebilir.

Bu hastalıkta da birçok hastalık gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri daha ağır şekilde etkiliyor. Bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için gerekli tüm takviyeleri almalısınız. Sağlıklı beslenme ve egzersiz kalp sağlığının dostudur. Özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonundan korunabilmek için de uzman hekim yönlendirmesiyle gerekli aşıları olmanızı öneririz” dedi.

Related Posts

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir