Çocuklarda süt dişi kaybı tehlikesi: İleride büyük sorunlara yol açabilir

Dr. Öğr. Üyesi Dilara Dinç, süt dişlerinin işlevlerinin sadece diş estetiğiyle sınırlı olmadığını aktardı.

Dinç, “Çocukların ön dişleri gülüşlerinde estetik bir görünüm sağlarken, dil-diş teması sayesinde doğru konuşma gelişimi de sağlanır. Diğer yandan, arka dişler çiğneme işlevini üstlenir ve besinlerin doğru bir şekilde öğütülmesi için oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Arka dişlerin eksikliğinin, çiğneme ve sindirim problemleri oluşturabileceğine dikkati çeken Dinç, şu bilgileri verdi:

“Süt azı dişleri, besinlerin öğütülmesi için en dayanıklı dişlerdir ve bu dişlerin kaybı, gelişim bozukluklarına neden olabilir. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için bu dişlerin korunması gerektir. Arka dişlerin kaybı, besinlerin doğru şekilde çiğnenmemesine ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir.”

Dinç, süt dişlerinin sadece çocukluk döneminde değil, daimi dişlerin gelişiminde de önemli bir rehberlik sağladığını anlatarak, “Süt dişleri, daimi dişlerin yön bulmalarına yardımcı olur ve onlara ağız içinde yer açar. Süt dişi kaybı, daimi dişlerin çıkmasında zorluklara neden olabilir. Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmaması ortodontik tedavi gereksinimlerini artırabilir.” ifadelerini kullandı.

Dinç, erken yaşlardan itibaren düzenli diş bakımı, diş hekimi kontrolleri ve süt dişlerine özen gösterilmesinin önemini vurgulayarak, bu alışkanlıkların ilerleyen yıllarda ortodontik tedavi gerekliliklerini önlemeye yardımcı olduğunu ve çocukların sağlıklı şekilde büyümesini desteklediğini belirtti.

Her süt dişin çocukların gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade eden Dinç, “Erken kaybedildiğinde yerine koymak için özel tedavi gereklidir. Bu nedenle diş bakımının ve düzenli diş hekimi ziyaretlerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Süt dişleri ve diş etlerinin hastalıkları erken dönemde tedavi edilmelidir. Zaman geçtikçe daha zorlu tedaviler gereklidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir