Bursa Yüksek Teknolojiye Yöneliyor

“`html

Bursa: Türkiye’nin Yüksek Teknoloji Üretim Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa’nın yalnızca bir üretim merkezi değil, aynı zamanda yüksek teknolojili sektörlerin de üssü olma yönünde hızla ilerlediğini vurguladı. KOBİ’lerin finansman erişiminde yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığını müjdeledi.

Bu kapsamda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yılın ilk meclis toplantısını TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıya, Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve Bursa’daki oda ve borsa başkanları da katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Hisarcıklıoğlu’na iş dünyasına sağladığı katkılar ve sektörel problemlere ürettiği çözümler nedeniyle teşekkür etti. İbrahim Burkay, BTSO’nun 136 yıllık tarihi boyunca Türkiye’nin ekonomik gelişimine büyük katkılar sunduğuna ve odaların, Türkiye’nin 17. en büyük ekonomisi olmasında oynadığı role dikkat çekti.

Dünya Ekonomisinde Paradigma Değişimi

İbrahim Burkay, dünya genelinde büyük bir paradigma değişiminin yaşandığını belirterek, pandemi sonrası tedarik zincirlerinde meydana gelen dönüşümlerin yanı sıra dijitalleşme ve yapay zekanın öneminin arttığını ifade etti. “Son günlerde yaşanan gelişmeler ekonomik savaşın temel göstergeleri arasında. ABD ve Çin, yapay zeka ve dijitalleşme konularında önemli adımlar atmakta. Bu gelişmeleri zamanında değerlendiremezsek, önümüzdeki 50 yılımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağız.” şeklinde konuşan Burkay, Türkiye’nin kendi stratejisini belirlemesi gerektiğini vurguladı. “Yeni alanlarda kendi oyun planlarımızı oluşturmalıyız. Odalar ve borsalar olarak bu değişimi anlayarak ortaya koyacağımız projeler, iş dünyasını geleceğe hazırlayacaktır.” dedi.

Yeni Ekonomiye Geçiş

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın tekstil, otomotiv yan sanayi, kimya ve makine gibi geleneksel sektörler için bir merkez olduğunu ancak geleceği belirleyecek olan uzay, havacılık, savunma sanayi ve yazılım gibi yeni alanlara da yönelmek gerektiğini belirtti. Burkay, BTSO’nun son 13 yılda yaptığı projelerin bu dönüşümü desteklediğini vurguladı ve Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bursa Business School ve Lojistik Teknopark gibi projelerin önemine dikkat çekti. Lojistik Teknopark’ın Güney Marmara’nın en büyük yatırım projelerinden biri olduğunu dile getiren Burkay, “Projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin en büyük değere sahip fonu haline geleceğiz. Tüm bu projelerle şirketlerimizi yeni ekonomik düzenin gerekliliklerine hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Reformlar ve İhracatın Desteklenmesi

Ekonomideki durumu değerlendiren Burkay, Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle finansmanın erişilebilir hale gelmesini beklediklerini ifade etti. “Enflasyon ile döviz kursları arasındaki dengenin son iki yılda tersine dönmesi durumunu göz önünde bulundurarak, üretimi ve ihracatı destekleyen yapısal reformları bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor. Yalnızca para politikalarıyla bu sorunları aşamayız.” diye vurguladı.

Ibrahim Burkay, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada son 13 yıldır süre gelen kaos ortamına dikkat çekerek, “Kalkınmış ekonomilerin milli gelirlerinin yarısından fazlasını komşularıyla ticaret yaparak elde ettiğini, bizlerin ise komşularımızla etkili bir ticaret yapamadığını” aktardı. Bu kaosun sona ermesi ve yeni bir kalkınma döneminin başlaması umudunu taşıdığını belirtti.

TOBB’dan Bursa’ya Destek

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklı

Related Posts

Çikolataya zam geliyor!

Çikolataya zam yolda. Dünyanın önde gelen çikolata markalarından Nestle, ABD’deki biriminde, bazı çikolata ve şekerleme ürünlerine zam yapma kararı aldı. Fiyat arttırımı gelecek ay geçerli olacak. Dünya genelinde kakao arzında azalma ve maliyet …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir